Frakt 39 kr - Fraktfritt över 299 kr
Frakt 39 kr - Fraktfritt över 299 kr
Varukorg 0

Rädda GLOW!

Jag fick nyss veta att världens mest fantastiska TV-serie inte får fortsätta. I början på 2020 påbörjade de inspelningen av den fjärde och sista säsongen. De hann göra två avsnitt innan Corona satte allting på paus. Tanken var att inspelningarna skulle återupptas nu i höst men istället beslutade Netflix sig för att lägga ner programmet bland annat för att det krävs så mycket fysisk kontakt för att spela in wrestlingscenerna (vilket innebär en hög smittorisk, helt förståeligt såklart).

Jag är på riktigt både ledsen och besviken, detta är verkligen den bästa serie jag någonsin sett och jag älskar allt med den. Dessutom såg jag så mycket fram emot att se hur det skulle gå för alla karaktärer. Framförallt höll jag tummarna för att Ruth skulle inse att hon vill vara ihop med Sam. Jag hoppades hela säsong tre att hon skulle fatta att hon älskar honom och att de skulle bli ett par, men icke.

En Snabb recap för dig som inte vet vad serien handlar om: 

GLOW är en amerikansk komediserie skapad av Liz Flahive och Carly Mensch. Serien hade premiär 2017 på Netflix och skildrar kvinnor som wrestlade under 1980-talet. GLOW står för Gorgeous Ladies of Wrestling och Netflix-serien är inspirerad av programmet med wrestlande kvinnor som sändes i USA på 80-talet

Vad är det då som är så fantastiskt bra med GLOW? Jag vet knappt vart jag skall börja, men jag gör ett försök nedan.

1. FEMINISMEN

Serien är sprängfylld med feministiska budskap och hela handlingen kretsar kring hur det är att vara kvinna i en patriarkal värld. En av de starkaste skildringarna av hur en man med makt försöker utnyttja sin position för att få ligga hittar vi i säsong två. Det är när huvudpersonen Ruth bjuds in på en privat middag med TV-bolagets högsta chef men det visar sig att han bara är ute efter att ligga med henne, en tydlig passning till #metoo-rörelsen och hur det är att som kvinna försöka ta sig fram inom film/TV/underhållningsbranschen. Hon väljer att smita därifrån när han går på toaletten. Dagen efter meddelar TV-bolaget att serien skall läggas ner och hon tar på sig skulden för detta. Om hon hade legat med honom hade kanske beslutet blivit annorlunda....(vilket ju är så jävla hemskt och värdelöst).

2. MÅNGFALDEN

GLOW-ensemblen består av kvinnor som har olika hudfärg och olika kroppsbyggnad. De kommer från olika samhällsklasser är i blandade åldrar och har olika sexuella läggningar. Det är så långt från det heterogena och stereotypa Hollywood som vi så ofta möter i film och TV-sammanhang. Så mycket mer intressant det blir när fler erfarenheter får ta plats! På det viset påminner GLOW ganska mycket om Orange Is The new Black, som också är en stor favorit hos mig. Vad har då dessa två serier gemensamt? Jo, de har båda kvinnliga skapare (regissör och manusförfattare). 

3. KARAKTÄRERNA

Serien innehåller så grymt välgjorda karaktärer med mångbottnade utmaningar och problem. Alla kan hitta någon eller några som påminner om en själv. Har ni förresten hört talas om Bechdel-testet? GLOW klarar det med bravur! Och så är det så mäktigt för att skådisarna är inte bara sina vanliga karaktärer, de har även varsin wrestlingkaraktär som de gestaltar. Som Ruth (spelas av Alison Brie) som har sin ryska wrestling alterego Zoya, eller Debbie (som spelas av Betty Gilpin) som är miss Liberty Bell i wrestlingsringen. De är bara SÅ koola och bra!

För att en film (eller TV-serie) ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande kriterier:

  1.     ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2. … som pratar med varandra
  3. … om något annat än män.


4. ENSEMBLEN

 Jag följer alla skådespelare i serien på Instagram (dvs de som har ett instakonto). Det märks verkligen att alla älskar att vara en del av GLOW och fy fasen så roligt de verkar ha haft när de spelat in serien! Det känns som att jag skulle kunna bli bästis med var och en av dem och de verkar vara så genuint bra personer allihopa...(ok, inser att jag börjar låta som ett galet stalker-fan här...). 

5. KOSTYM, HÅR OCH MAKEUP

För en sån som mig som ÄLSKAR 80-talstyling (tänk spandex, tuperat hår, neonfärger, mycket smink och starka färger) så är GLOW en våt dröm. Den som jobbar med dessa kreationer borde få ett pris! Serien är värd att se bara för kostym, hår och mejk. 


6. WRESTLINGEN

Vissa scener utförs med stuntkvinnor men som det verkar har casten i GLOW lärt sig att Wrestlas också. Och det är inga lätta grejer de gör, bara en sån sak borde ju göra vem som helst imponerad!


7. MUSIKEN

Självklart är GLOW sprängfylld av 80-talshits för att skapa den rätta känslan. För någon som mig som tycker att den bästa musiken skapades under detta decennium är det som julafton i varje avsnitt. Synthpop, hårdrocksballader, disco etc är lite av det som ingår i seriens soundtrack.


8. MANUSET

Seriens skapar Liz Flahive och Carly Mensch har verkligen lyckats skapa en intresseväckande handling som på ett underbart sätt väver in ämnen som föräldraskap, karriär, sexism/rasism/homofobi, skilsmässa, relationer och vänskap. 

BONUSINFO

Jag har skrivit en hyllningslåt till serien och gjort en musikvideo som är väldigt lågbudget och DIY. Kolla in den här

 Här hittar du GLOW på Netflix. 

Kolla även in hashtaggen #saveglow som samlar alla fans som vill hitta ett sätt att rädda serien. Det talas även om att det skulle kunna bli en film som avslutar det hela. Vi får helt enkelt hålla alla tummar vi har för att det skall komma en lösning. 


Äldre post Nyare post


Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända